ENVIS

Το ΔΠΜΣ

Tο Διατμηματικό Π.Μ.Σ. με τίτλο «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία» των Τμημάτων ΠΤΝ, Ιατρικής, Β.Ε.Τ. και ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΠΙ) – επισπεύδον Τμήμα ΠΤΝ απαρτίζεται από ένα ισχυρά δυναμικό και πολυδιάστατο σύνολο διδακτικού προσωπικού προερχόμενο από τα προαναφερθέντα αλλά και άλλα Τμήματα του ΠΙ όπως το Φυσικής Χημείας, Οικονομικών Επιστημών. Υπογραμμίζοντας τον χαρακτηρισμό «διατμηματικό», το διδακτικό προσωπικό του μεταπτυχιακού προγράμματος ανήκει σε 4 διαφορετικά τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τμήμα Ιατρικής, τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών.

Το διδακτικό προσωπικό απαρτίζεται από πολύπειρους (senior) ερευνητές, ιδιαίτερα αναγνωρισμένους και με έντονη παρουσία στο πεδίο έρευνάς τους. Αρκετά μέλη του προσωπικού κατέχουν επιπροσθέτως διοικητικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως για παράδειγμα η κα Μπατιστάτου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κος Λεονάρδος, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κα Πλακίτση, μέλος της διοικούσας του Ιδρύματος και ο κος Μαραγκός, Πρόεδρος του Tμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών. Το διακεκριμένο διδακτικό προσωπικό του Μεταπτυχιακού Προγράμματος δύναται να συμβάλλει στην προσέλκυση κονδυλίων και ερευνητικών προγραμμάτων, ενισχύοντας την παρουσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ελλάδας γενικότερα στην διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί πως στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα συμμετέχουν και Αμερικανοί ερευνητές, γεγονός που προωθεί τις διεθνείς έρευνες πεδίου και την περαιτέρω ανάπτυξη ερευνητικών σχέσεων και συνεργασιών με το εξωτερικό. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής ορθών πρακτικών μεταξύ διεθνών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ελληνικών πανεπιστημίων.

Ο κος Λεονάρδος Ιωάννης, διδάσκων του τμήματος ΒΕΤ, έχει h-index 34 και i10-index 69 στη βάση Google scholar, ενώ στη βάση Scopus έχει h-index 29. Η διδακτική του εμπειρία αφορά την διδασκαλία των μαθημάτων Ζωολογία, Ιχθυολογία, Υδατοκαλλιέργειες, Λιμνολογία, Θαλάσσια Βιολογία στο τμήμα ΒΕΤ, ενώ παράλληλα διδάσκει και συντονίζει μαθήματα σε Διατμηματικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (Αγροχημεία και Βιολογικές καλλιέργειες, Επιστήμες Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία). Στο Διατμηματικό Π.Μ.Σ. με τίτλο «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία» των Τμημάτων ΠΤΝ, Χημείας, Φυσικής, Β.Ε.Τ., Ιατρικής, Οικονομικών Επιστημών και ΠΤΔΕ του Π.Ι (εποπτεύον Τμήμα ΠΤΝ), ο κος Λεονάρδος διδάσκει τα μαθήματα         «Νερά / χλωρίδα και περιβάλλον / ρύπανση περιβάλλοντος» και «Νερά / πανίδα και περιβάλλον / ρύπανση περιβάλλοντος» και συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Μεθοδολογία έρευνας Ι», «Μεθοδολογία έρευνας II», «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».

Ο κος Μαραγκός Πέτρος, διδάσκων του τμήματος ΒΕΤ, έχει h-index 17 και i10-index 19 στη βάση Google scholar, ενώ στη βάση Scopus έχει h-index 16. Είναι υπεύθυνος και αποκλειστικός διοργανωτής και διδάσκων των μαθημάτων Κυτταρική Βιολογία, Αναπτυξιακή Βιολογία, Αναπαραγωγική Βιολογία και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, ενώ συμμετέχει και στο Διιδρυματικό, διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μοριακή Κυτταρική Βιολογία και Βιοτεχνολογία» και στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», όπου διδάσκει το μάθημα «Δομές και λειτουργίες του κυττάρου σε μοριακό επίπεδο» και συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Μεθοδολογία έρευνας Ι», «Μεθοδολογία έρευνας II», «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».

Η κα Κατή Βασιλική, διδάσκουσα του τμήματος ΒΕΤ, έχει h-index 31 και i10-index 54 στη βάση Google scholar, ενώ στη βάση Scopus έχει h-index 25. Στο τμήμα ΒΕΤ διδάσκει Βιοποικιλότητα και κλιματική αλλαγή, Βιολογία διατήρησης στην πράξη και Οικολογία πεδίου, ενώ παράλληλα συμμετέχει στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία». Στο Διατμηματικό Π.Μ.Σ. με τίτλο «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», η κα Κατή διδάσκει το μάθημα «Διεπιστημονικές προσεγγίσεις της παρούσας κατάστασης της Μεσογείου – παρατήρηση περίπτωσης (key studies)» και συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Μεθοδολογία έρευνας Ι», «Μεθοδολογία έρευνας II», «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».

Η κα Ανδρέου Λευκοθέα – Βασιλική, διδάσκουσα του τμήματος ΒΕΤ, έχει h-index 7 και i10-index 4 στη βάση Google scholar, ενώ στη βάση Scopus έχει h-index 5. Διδάσκει Ακαδημαϊκά Αγγλικά για Βιοεπιστήμονες (στα αγγλικά), Σχεδιασμό Διδασκαλιών Βιολογίας (στα αγγλικά) και Γνωστική Νευροεπιστήμη (στα αγγλικά) στο τμήμα ΒΕΤ, ενώ επίσης Αγγλική Ορολογία (επίσης στα αγγλικά) στο τμήμα Χημείας, στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας και στο Τμήμα Λογοθεραπείας. Στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», η κα Ανδρέου διδάσκει το μάθημα «Συμμετοχικές Μέθοδοι στην αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και εκπαίδευση του πολίτη» και συμμετέχει στο υποχρεωτικό μάθημα έρευνας «Διπλωματική εργασία».

Η κα Μπατιστάτου Άννα, διδάσκουσα του τμήματος Ιατρικής, έχει h-index 45 και i10-index 143 στη βάση Google scholar, ενώ στη βάση Scopus έχει h-index 37. Το γνωστικό της αντικείμενο είναι η Παθολογική Ανατομία. Στο Διατμηματικό Π.Μ.Σ. με τίτλο «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», η κα Μπατιστάτου διδάσκει τα μαθήματα «Μικροβίωμα και Νόσος» και «Χρωμοσωματικές αλλοιώσεις και ρύπανση περιβάλλοντος» και συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Μεθοδολογία έρευνας Ι», «Μεθοδολογία έρευνας II», «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».

Η κα Σύρρου Μαρίκα, διδάσκουσα του τμήματος Ιατρικής, έχει h-index 27 και i10-index 48 στη βάση Google scholar, ενώ στη βάση Scopus έχει h-index 22. Στο τμήμα Ιατρικής διδάσκει τα μαθήματα Βιολογία I & II, Εισαγωγή στη Γενετική και Γενετική ανθρώπου – Ιατρική Γενετική (και στο τμήμα ΒΕΤ), ενώ συμμετέχει και στα Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», «Βασικές Βιοϊατρικές Επιστήμες» και «Βιοτεχνολογία». Στο Διατμηματικό Π.Μ.Σ. με τίτλο «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», η κα Σύρρου διδάσκει τα μαθήματα «Μικροβίωμα και Νόσος» και «Χρωμοσωματικές αλλοιώσεις και ρύπανση περιβάλλοντος» και συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Μεθοδολογία έρευνας Ι», «Μεθοδολογία έρευνας II», «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».

Η κα Ντζάνη Ευαγγελία, διδάσκουσα του τμήματος Ιατρικής, έχει h-index 45 και i10-index 88 στη βάση Google scholar, ενώ στη βάση Scopus έχει h-index 43. Το γνωστικό της αντικείμενο είναι η Υγιεινή με ιδιαίτερη έμφαση στην Επιδημιολογία. Στο Διατμηματικό Π.Μ.Σ. με τίτλο «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», η κα Ντζάνη συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Μεθοδολογία έρευνας Ι», «Μεθοδολογία έρευνας II», «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».

Ο κος Γεωργίου Ιωάννης, διδάσκων του τμήματος Ιατρικής, έχει h-index 49 και i10-index 158 στη βάση Google scholar, ενώ στη βάση Scopus έχει h-index 39. Είναι υπεύθυνος του μαθήματος «Ιατρική γενετική στην κλινική πράξη» στο τμήμα Ιατρικής. Στο Διατμηματικό Π.Μ.Σ. με τίτλο «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», ο κος Γεωργίου διδάσκει τα μαθήματα «Μικροβίωμα και Νόσος» και «Χρωμοσωματικές αλλοιώσεις και ρύπανση περιβάλλοντος» και συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Μεθοδολογία έρευνας Ι», «Μεθοδολογία έρευνας II», «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».

Η κα Πλακίτση Αικατερίνη, διδάσκουσα του τμήματος ΠΤΝ, έχει h-index 10 και i10-index 12 στη βάση Google scholar, ενώ στη βάση Scopus έχει h-index 5. Συμμετέχει στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», όπου διδάσκει τα μαθήματα «Αειφορία και Εκπαίδευση», «Περιβαλλοντικά Ζητήματα και Διδακτικές Μέθοδοι» και «Συμμετοχικές Μέθοδοι στην αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και εκπαίδευση του πολίτη» και συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Επεξεργασία ερευνητικών δεδομένων», «Μεθοδολογία έρευνας Ι», «Μεθοδολογία έρευνας II», «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».

Η κα Κορνελάκη Αθηνά – Χριστίνα, διδάσκουσα του τμήματος ΠΤΝ, έχει h-index 3 και i10-index 1 στη βάση Google scholar. Το γνωστικό της αντικείμενο είναι η Τυπική και μη τυπική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο με έμφαση στις φυσικές επιστήμες. Διδάσκει μαθήματα Διδακτικής των Φυσικών Εννοιών, μαθήματα μη τυπικής εκπαίδευσης όπως οι “Συμμετοχικές Μέθοδοι στην Τυπική και μη Τυπική Εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών” και οργανώνει πρακτική άσκηση σε σχολεία της πόλης. Στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», η κα Κορνελάκη διδάσκει το μάθημα «Συμμετοχικές Μέθοδοι στην αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και εκπαίδευση του πολίτη» και συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Μεθοδολογία έρευνας Ι», «Μεθοδολογία έρευνας II», «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».

Η κα Κολοκούρη Ελένη είναι διδάσκουσα του τμήματος ΠΤΝ, με Scopus h-index 1. Συμμετέχει στη διδασκαλία των μαθημάτων Διδακτική των Εννοιών των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο ΙΙ και Διδακτική των Εννοιών των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο Ι και II, όπως επίσης και στην οργάνωση και υλοποίηση των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών. Στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», η κα Κολοκούρη διδάσκει το μάθημα «Συμμετοχικές Μέθοδοι στην αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και εκπαίδευση του πολίτη» και συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Επεξεργασία ερευνητικών δεδομένων», «Μεθοδολογία έρευνας Ι», «Μεθοδολογία έρευνας II», «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».

O κος Κούτρας Βασίλειος είναι διδάσκων του τμήματος ΠΤΝ, με Scopus h-index 11. Το νωστικό του αντικείμενο είναι η Αγωγή Υγείας. Στο Διατμηματικό Π.Μ.Σ. με τίτλο «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», ο κος Κούτρας διδάσκει τα μαθήματα «Αειφορία και Εκπαίδευση» και «Περιβαλλοντικά Ζητήματα και Διδακτικές Μέθοδοι» και συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Μεθοδολογία έρευνας Ι», «Μεθοδολογία έρευνας II», «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».

Ο κος Καραούλας Απόστολος είναι διδάσκων  του τμήματος ΠΤΝ με γνωστικό αντικείμενο Ιστορία και φιλοσοφία της Παιδείας. Στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», ο κος Καραούλας διδάσκει το μάθημα «Συμμετοχικές Μέθοδοι στην αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και εκπαίδευση του πολίτη» και συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Μεθοδολογία έρευνας Ι», «Μεθοδολογία έρευνας II», «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».

Η κα Παγγέ Πολυξένη, διδάσκουσα του τμήματος ΠΤΝ, έχει h-index 23 και i10-index 51 στη βάση Google scholar, ενώ στη βάση Scopus έχει h-index 12. Το γνωστικό της αντικείμενο είναι Πληροφορική και Εφαρμοσμένα Μαθηματικά με έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», η κα Παγγέ διδάσκει το μάθημα «Πράσινη επιχειρηματικότητα», και συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Επεξεργασία ερευνητικών δεδομένων», «Μεθοδολογία έρευνας Ι», «Μεθοδολογία έρευνας II», «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».

Ο κος Κώτσης Κωνσταντίνος, διδάσκων του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, έχει h-index 12 και i10-index 15 στη βάση Google scholar, ενώ στη βάση Scopus έχει h-index 7. Διδάσκει τα προπτυχιακά μαθήματα Διδακτική της Φυσικής, Εκπαίδευση STEM και Πρακτική άσκηση: Επαγγελματική Εμπειρία σε Εκπαιδευτικά Πλαίσια Ι και ΙΙ, όπως και τα μεταπτυχιακά μαθήματα Διδακτική Φυσικών Επιστημών και Σύγχρονες Τάσεις στη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Στο Διατμηματικό Π.Μ.Σ. με τίτλο «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», ο κος Κώτσης διδάσκει το μάθημα «Έννοιες Φυσικής και Περιβάλλον» και συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».

Ο κος Γαβριλάκης Κώστας, διδάσκων του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, έχει h-index 7 και i10-index 7 στη βάση Google scholar, ενώ στη βάση Scopus έχει h-index 4. Διδάσκει τα προπτυχιακά μαθήματα Βιωματικές Μέθοδοι στην Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ι και ΙΙ, Έννοιες και Ζητήματα του Περιβάλλοντος και της Αειφορίας και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Αειφορία, όπως και τα μεταπτυχιακά μαθήματα Περιβαλλοντικά Ζητήματα και Διδακτικές Μέθοδοι και Σχεδιασμός Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Στο Διατμηματικό Π.Μ.Σ. με τίτλο «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία», ο κος Γαβριλάκης διδάσκει το μάθημα     «Σχεδιασμός Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» και συμμετέχει στα υποχρεωτικά μαθήματα έρευνας «Σχέδιο έρευνας» και «Διπλωματική εργασία».